Atractii turistice - Zona Valea Draganului


Barajul Dragan

Barajul DraganConstruit in 1987, barajul Dragan are o inaltime de 120 de metri si un volum de 112 mil. mc. Barajul ofera o priveliste superba celor care se aventureaza pana la limita judetelor Bihor-Cluj.
Este o constructie din beton in arc de dubla curbura si retine un volum de 112 milioane metri cubi de apa, si are o dubla utilitate, acumularea apei pentru uzina de la Remeti si de retentie a viiturilor. Are o inaltime de 120 metri si o lungime de 424 metri. Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii. Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena in 1940. De aici treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului.

Barajul ofera o priveliste superba celor care se aventureaza pana la limita judetelor Bihor-Cluj O plimbare de-a lungul barajului reprezinta un prilej bun pentru a inspira aer curat, a admira cum apa a sculptat acesti munti, prilej de a te bucura de linistea care te inconjoara, sunetul apei si adierea vantului.

Conacul Octavian Goga din Ciucea

Conacul de la CiuceaConacul Octavian Goga din Ciucea, județul Cluj a fost reședința lui Octavian Goga, fiind și locul în care acesta este înmormântat. Clădirea face parte din patrimoniul monumentelor istorice ale județului Cluj [1], [2]. Domeniul pe care este amplasat a devenit muzeu și casă memorială dedicată poetului Octavian Goga.

În 1966 Veturia Goga oferă statului român ca donație întregul complex. Donația este acceptată, iar în vara lui 1967 va avea loc deschiderea oficială a Muzeului Memorial "Octavian Goga" din Ciucea. Muzeul reînvie viața poetului, fiind expuse un număr mare de obiecte personale ale acestuia sau diferite alte piese adunate de acesta din toată țara.

Cetatea Bologa

cetatea de la bologaCetatea de la Bologa se află în cadrul localității Bologa din județul Cluj
Un castrum antic roman, numit Resculum este cea mai veche așezare din zonă specificată în documente. A fost ridicat în jurul anului 106 D.C., drept garnizoană a Cohortei II “Hispanorum”, a cărei misiune era, probabil, apărarea graniței Imperiului Roman. Pe măsură ce romanii au încercat să consolideze granițele, în secolul II D.C. au fost aduși coloniști din Grecia, se crede din zona Patras.

Ruinele castrului sunt vizibile și astăzi în locul numit "Grădiște", deși majoritatea zonei a fost folosită ca suprafață agricolă. În apropierea castrului există și ruinele unei băi romane.